Coaching sopii moneen

Coaching sopii moneen

”Coaching on varmaankin ok ja joillekin siis ihan hyödyllistä. Mutta tuskin se juuri minulle sopii. Pärjään ihan kivasti, kun voin joskus vähän sparrailla kollegan kanssa… niin ja kaverien kanssa tuulettaa ajatuksia lasillisen ääressä.” Tällaista tuumailua coachingin tarpeellisuudesta olen kuullut paljon. Näitä käsityksiä haluan haastaa. Coaching on nimittäin paljon enemmän kuin pelkkä sparrailu tai tuuletta­minen. Se on ammattimaisessa prosessissa etenevä vuorovaikutussuhde, jonka vaikuttavuudesta löytyy jo runsaasti tutkimusnäyttöä.

Kun olen paneutunut asiakkaiden kasvuhaasteisiin ja vaihtanut ajatuksia kollegoiden kanssa, omat näkemykseni coachingin käyttökohteista ovat laajentuneet entisestään. Coaching sopii todella moniin erilaisiin tilanteisiin ja elämänalueille.

Ajattelukumppani moneen

Coaching sopii useille eri elämänalueille. Monet yhdistävät coachingin esimerkiksi urheilu­valmennukseen eli coaching-ammattikunnan juurille, elämäntaitojen valmennukseen tai vaikkapa painonhallintaan.

Oma fokukseni on business coaching, Toimin siis johtajien, esimiesten ja asiantuntijoiden ajattelukumppanina ja autan heitä reflektoimaan toimintaansa ja etsimään vaihtoehtoja totutuille toimintatavoille. Toteutus voi tapahtua yksilötapaamisissa, ryhmässä tai oman tiimin kesken.

Kun aloite coachingiin lähtee työnantajalta, tavoitteet saatetaan liittää esimerkiksi meneillään olevaan muutos- tai kehitysohjelmaan. Joskus tavoitteet kytketään kehityskeskusteluissa ilmenneisiin kasvualueisiin kuten vaikkapa viestintään ja palautetaitoihin.

Kun etsitään muutosta ja kasvua

Coachingin omasta aloitteesta hakeutuvat henkilöt etsivät usein näkyvää kehitystä tai muutosta uralleen. Joillekin se on uuden roolin tai vastuun omaksuminen, ns. next level. Jotkut taas etsivät kevyempää otetta työntekoon, rajojen asettamista ja stressin hallintaa. Esimiestehtävissä toimivalle coaching vahvistaa itsetuntemusta ja tietoista johtajuutta.

Joillekin muutos liittyy kokonaan uusien uravaihtoehtojen puntarointiin – ja siihen, mitä realistisia toimenpiteitä sellaisten saavuttamiseen tarvitaan. Mistä löytyy suunta ja miten voi sitoutua valintoihin epävarmuuden keskellä? Ajatuskumppani tukee hankalissa päätöksentekotilanteissa ja murrosvaiheissa.

Minkä kasvuhaasteen ääressä sinä kaipaisit coachin kannustusta?

Jaa: