Millaista valmennusta arvostat? Kolme teesiä

Millaista valmennusta arvostat? Kolme teesiä

Aamulehdessä oli viikonloppuna kiintoisa artikkeli urheiluvalmennuksesta. Hesarissa se ilmestyi jo aiemmin otsikolla Hyvä valmentaja ymmärtää, kuuntelee ja sanoo suoraan. Siinä suomalaiset huippu-urheilijat kertoivat, millaista valmennusta he arvostavat.

Hyvän valmennuksen teesit

Minua liike-elämän ammattivalmentajana asia luonnollisesti kiinnostaa. Artikkeli selvittää monipuolisesti, mitä tarkoitetaan urheilijalähtöisellä valmentamisella, jossa urheilija itse on aktiivinen osa valmennusprosessia. Näin se menee myös business coachingissa, joka on lähtökohdiltaan vuorovaikutussuhde.

Poimin pitkästä tekstistä kolme ”hyvän valmennuksen teesiä”, jotka mielessäni liittyvät vahvasti yhteen.

  • Jos valmentaja ei ole aito, niin asioilla ei ole merkitystä. (Tim Sparv)
  • Hän voi nostaa käden pystyyn ja sanoa: tein virheen. Sellainen on hyvä ja moderni valmentaja. (Tim Sparv)
  • Valmentajankin pitää kasvaa ja kehittyä. Jos sitä ei tapahdu, minä lähden. (Elina Gustafsson)

Vaikka business coaching eroaa tietyin osin urheiluvalmennuksesta, nämä kolme ovat täyttä totta myös johdon ja esimiesten valmennuksessa.

Aito, ei feikki

Aitous ja autenttisuus on kaiken lähtökohta. Sekä valmennettava että valmentaja voivat antaa parastaan vain olemalla oma itsensä. Jonkun muun jäljitteleminen vie voimia, mihin etenkään huippu-urheilussa tai johtamisvastuissa ei ole pienintäkään varaa. Oscar Wilden kuuluisa lausahdus pätee tähänkin: Ole oma itsesi, kaikki muut ovat jo varattuja.

Opin virheistä, haluan kehittyä

Valmentaja ei myöskään voi esittää kaikkitietävää eikä erehtymätöntä. Rohkeus myöntää oma virheensä kertoo kypsyydestä ja arvostelukyvystä sekä siitä, että on jatkuvasti valmis tarkastamaan kantaansa ja oppimaan lisää. Siis kasvamaan ja kehittymään.

Itsetuntemus, kehittymisen perusta

Minulle nämä teesit kertovat myös itsetuntemuksen keskeisestä merkityksestä – urheilijalle, johtajalle, valmentajalle. Itsetuntemus on kaiken kehittymisen ja hyvän johtajuuden perusta. Juuri sen ääressä ollaan valmentajan ja valmennettavan välisessä luottamuksellisessa vuorovaikutussuhteessa. Coaching kannattaa ja kannattelee.

Jaa:

Liity postituslistalle!

Jätä sähköpostiosoitteesi, niin saat postiisi luovia ja takuutuoreita viritysvinkkejä vuorokuukausittain!

* pakollinen

Valitse tavat joilla haluat saada meiltä ilmoituksia:

Käytämme MailChimp-palvelua markkinointialustana. Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että tietosi lähetetään ja tallennetaan MailChimp-uutiskirjepalvelulle. Voit poistaa uutiskirjetilauksesi milloin vaan painamalla tilauksen perumislinkkiä uutiskirjesähköpostin pohjalla. Lisätietoja MailChimpin toiminnasta voit lukea täältä: https://mailchimp.com/legal/terms

Intuit Mailchimp