Lahjat etukäteen

Lahjat etukäteen

Tänäkin vuonna pienessä perheessämme vältetään lahjojen paljoutta. Ajatus tuntuu hyvältä ja vapauttaa voimia joulun sanoman äärellä rauhoittumiseen. Pienen lapsenlapsen kohdalla periaatteemme tosin höllentyvät hetkellisesti.

Itse koen saaneeni lahjoja valtavasti jo etukäteen. Pandemia-aikana olen erityisen tietoinen suomalaisuuden syntymälahjastani: etuoikeudestani elää yltäkylläisyyden keskellä, terveenä ja toimintakykyisenä. Työtäkin saan tehdä turvallisissa ja miellyttävissä etätyöoloissa.

Asiakastyöni ja minuun luottavat asiakkaat ovat iso lahja. Itsenäisenä yrittäjänä, asiakkaiden luottamuksesta täysin riippuvaisena, tämä asia näyttäytyy hyvin konkreettisena.

Palaute on lahja

”Palaute on lahja”. Tätä tunnettua viisautta muistutin asiakkaan esihenkilöille pitkin syksyä. Onhan se lahja, että toinen on vaivautunut sanomaan tai kirjoittamaan palautteen kokemuksestaan työkaverina, tiimin jäsenenä tai asiakkaana. Lahja ei tosin aina tunnu kivalta. Joskus se vaatii oman sulatteluaikansa. Oman kokemukseni mukaan paljon hämmentävämpää on silti jäädä täysin ilman palautetta ainakin silloin, kun sitä on erikseen pyytänyt. Mieltä saattaa jäädä kaihertamaan kysymys oman työn merkityksestä: eikö asia todellakaan kiinnostanut edes parin palauteraksin tai -rivin vertaa?

Syksyn aikana saamastani palautteesta nousee monta lahjaksi kokemaani tekstiä, vaikkapa ”Työntekijät ovat kehuneet tiimipajoja”, ”Olet ollut suuri apu koko työyhteisölle” ja ”Sain energiaa ja näen nyt voimavarani”. Niitä muistelen erityisesti silloin, kun yhteistyö ei jostain syystä etene toivotulla tavalla. Myös tämä tekstarin pätkä sovittelutilaisuuden jälkeen ilahdutti erityisen lahjan lailla monta päivää: ”Ihailtavasti säilytät ja välität rauhallisuutta kiihkeissäkin tilanteissa.” Toivottavasti olen itse hoksannut antaa ihmisille riittävästi vastaavia voimalahjoja!

Ruokaa pöydässä

Tapaamiset kenialaisen coachattavani, YK:n järjestössä työskentelevän Agnesin kanssa olivat poikkeuksetta syksyn kohokohtia. Agnesin vahva motivaatio kasvaa ihmisenä ja ammattilaisena välittyi linjoja pitkin Suomeen asti. Vaikka hän oli asiakas, myös minä sain tapaamisista lahjana ison energiaboostin. Hän antoi minulle upean esimerkin uutteruudesta, kehittymishalusta ja erityisesti asenteesta. Kun keskustelimme työpäivien pituudesta ja jaksamisesta massiivisen työkuorman keskellä, hän pohdiskeli tilannetta suurin piirtein seuraavin sanoin.

”Iltamyöhään venyvät työpäivät eivät minua haittaa – lepään sitten sunnuntaina. Olen niin tyytyväinen, kun saan työssäni auttaa hädänalaisia ihmisiä. Joka aamu, kun kävelen toimistolle, koen suurta kiitollisuutta: minulla on työpaikka, saan palkkaa, mitään ei puutu. I have food on the table.

Jaa: