Mistä löytyy merkitys?

Mistä löytyy merkitys?

Miten löytäisin oikeasti merkityksellistä työtä? Miten jaksaisin työssä, jonka merkitys tuntuu olevan kateissa? Näitä kysymyksiä asiakkaani kyselevät. Niiden ääreen kannattaakin pysähtyä, mikäli haluaa onnistua töissä, jaksaa ja voida hyvin.

Tunnista perustarpeet

Työn merkityksellisyydestä on tänä vuonna keskusteltu ja kirjoitettu kenties enemmän kuin koskaan.  Nettityöpajassa saimme hiljattain pohdittavaksemme Frank Martelan ”onnellisen elämän kaavan”, joka perustuu ihmisen psykologisille perustarpeille. Näistä autonomia eli omaehtoisuus tarkoittaa ihmisen kokemusta siitä, että hän on vapaa päättämään itse tekemisistään. Kyvykkyys tarkoittaa kokemusta omasta osaavuudesta ja aikaansaavuudesta. Yhteisöllisyys taikka yhteenkuuluvuus pohjautuu ihmisen tarpeelle olla yhteydessä toisiin ihmisiin. Näiden lisäksi Martela ehdottaa neljänneksi hyvän tekemisen tarvetta. Totta onkin, että toisen ihmisen auttaminen tuottaa erityisen hyvää mieltä.

Psykologisten perustarpeiden täyttymistä omassa työssä on hyvä pohtia rauhassa, vaikka kynän ja paperin kanssa. Missä menee jo hyvin? Mitä voit tehdä, että heikosti toteutuva elementti vahvistuisi? Mihin voit vaikuttaa ja kuka voisi auttaa sinua?

Hakeudu yhteyteen

Tein toki tuon katselmuksen itsekin. Kohtaajan, kannustajan ja yhteistyön virittäjän kutsumukseni löytäneenä yrittäjänä koen autonomian ja kyvykkyyden toteutuvan kiitettävästi, samoin mahdollisuuden tehdä hyvää. Mutta tuo yhteenkuuluvuus! Sen eteen pitää nähdä vaivaa. Eristysviikkojen, lukemattomien peruttujen livetapaamisten ja päättyneiden projektien jäljiltä tämä elementti kaipaa vahvistusta kenties enemmän kuin koskaan. Nyt loman alkaessa se tarkoittaa aloitteellisuutta ystävien ja sukulaisten tapaamiseksi. Pientä vaivannäköä, jonka tiedän kyllä maksavan itsensä moninkertaisesti takaisin.

Lomien jälkeen tulee asiakkaiden ja kumppaneiden vuoro. Vihdoinkin! Jo tämän ajatteleminen energisoi ja tuo hymyn kasvoille. Merkityksellisyden resepti toimii.

Kiipeä näköalapaikalle

Yrittäjän yksinäisyyttä taklaamaan – ja miksei myös muille sparrausrinkiä kaipaaville – olen syyskaudella käynnistämässä työnohjauksellisia Näköalapaikka-ryhmiä. Yksi sellainen starttaa Tampereella 25.8. ja kokoontuu live-aloituksen jälkeen neljästi verkossa. Fokuksessa ovat ainakin pysähtyminen, kutsumuksen kirkastaminen ja keskinäinen kannustus. Tarkemmat speksit löytyvät täältä elokuun alkuun mennessä.

Jaa: