Mistä tunnistaa hyvän, ammattitaitoisen coachin?

Mistä tunnistaa hyvän, ammattitaitoisen coachin?

”Hirveän monia asioita kutsutaan koutsaukseksi”. Tämän lauseen kuulin viimeksi eilen osallistuessani coaching-yhdistyksen koulutukseen. Coachingin nimellä harjoitetaan monenlaista liiketoimintaa.

Yhtä lailla voi sanoa, että hirveän monenlaisia ihmisiä kutsutaan koutseiksi. Kun coaching parisenkymmentä vuotta sitten rantautui Suomeen, muistan jo tuolloin ihmetelleeni, voiko kuka tahansa kutsua itseään coachiksi. Näin näyttää tapahtuvan. Joku coach korostaa urheilutaustaansa, joku toinen coaching-tekniikoita. Joillekin riittää runsas johtamiskokemus, josta ammentaa näkökulmia ja nasevia kysymyksiä erilaisiin sparraustilanteisiin.

Itsetuntemus, tietoisuus, osaaminen

Itse uskon, että sekä kokemusta että erityistä coaching-osaamista tarvitaan. Kyse on vaativasta ja vastuullisesta työstä, jossa into ja hyvä tahto eivät yksin auta. Coachilla on valta vaikuttaa toiseen ihmiseen – ja sitä kautta ryhmiin ja organisaatioihin. Kuten muissakin ihmissuhdetöissä, tämän vallan tiedostaminen on kriittistä. Asiakkaan ajatukset ja toiveet on osattava erottaa omista. Coachilta edellytetään siksi vankkaa itsetuntemusta sekä jatkuvaa tietoisuutta tilanteesta, käsillä olevista tunteista ja kulttuurista. Tähän coach tarvitsee oman mentorin tai työnohjaajan.

Omaa tietäni ammatticoachiksi edelsi vuosien kouluttautuminen ja toiminta työnohjaajana. Se on erinomainen pohja juuri itsetuntemuksen ja tietoisuuden treenaajana. Sen päälle on ollut hyvä lähteä rakentamaan erityistä coaching-osaamista. Tämä on tapahtunut vaiheittain, asiakastyön ja muun kouluttautumisen rytmittämänä.

Jatkuva kouluttautuminen

Suomen coaching-yhdistyksen diplomikoulutus vuonna 2007 tarjosi hyvän katsauksen coachingin perusteisiin, keskeisiin vuorovaikutustaitoihin ja etiikkaan. Koulutuksen lopputyö ”The Inner Game of Music” inspiroi ja jätti pysyvän jäljen työskentelyotteeseeni. Vuonna 2012 suorittamani Brain-based Coaching Certificate -koulutus antoi käyttööni tuhdin menetelmäpaketin ammatticoachina toimimista varten. Paketin osia ja kokonaisuutta treenattiin innostavassa ryhmässä kuuden kuukauden ajan.

International Coaching Federationiin liittymistä mietin aikanaan usean vuoden ajan, kunnes päätin investoida pätevyyteen ja suorittaa vaadittavan Associate Certified Coach eli ACC-pääsykokeen vuonna 2016. Enää en empisi. Olen aidosti ylpeä kuulumisestani ammatticoachien joukkoon, jossa edellytetään jatkuvaa kouluttautumista ja toiminnan korkeaa eettistä tasoa. Asiakastyötä ja koulutuksia yhdistelevä pätevöityminen jatkuu edelleen. Osaavassa porukassa opimme toinen toisiltamme.

Jaa: