Mitä tapahtuu sovittelussa?

Mitä tapahtuu sovittelussa?

Konfliktien sovittelussa etsitään ratkaisuja, ei syyllisiä. Se on aika radikaalia, kun ottaa huomioon ihmisen luontaisen taipumuksen selityksiin, puolusteluihin ja syntipukkien nimeämiseen. Vaatii rohkeutta myöntää loukanneensa toista. Ei myöskään ole ihan helppoa kertoa siitä, mitä toisen huono käytös aiheutti itsessä.

Minulta on tiedusteltu viime viikkoina useamman kerran, miten sovittelu auttaisi ratkomaan työpaikan konflikteja. Siis riitoja, loukkauksia, huonoa käytöstä. Halu saada osapuolet itse ratkomaan konflikteja on hieno asia, sillä heille se kuuluukin.

Kuka omistaa konfliktin?

Kun aikanaan kävin vapaaehtoisten rikos- ja riita-asioiden sovittelijoiden kurssia, viehätyin kovin norjalaisen Nils Christien ajatukseen konfliktin ”oikeista omistajista”. Hänen mukaansa konfliktin omistus tulisi palauttaa niille, joiden välillä se on syntynytkin – ei siis ulkoistaa sitä tuomareille eikä muillekaan ammattilaisille. Radikaali ajatus sekin, ja samalla niin totta. Huonosti käyttäytyneen osapuolen on nimittäin tärkeää kuulla, miten hänen käytöksensä on vaikuttanut toiseen, ja ottaa vastuu seurauksista. Miten muuten syntyisi oivallus ja muutos käytökseen?

Osapuolten kohtaamista tarvitaan myös työpaikan ristiriitoihin. Vaikka työsuojelu- tai työterveyshenkilöstön apu on usein eduksi, vasta tapahtuneesta puhuminen ja sopiminen asianosaisen kanssa korjaa tilanteen ja vapauttaa voimat uudelleen.

Kuorma voi keventyä

Vapaaehtoisena sovittelijana olen saanut nähdä tällaista kuormien keventymistä ja huolien helpottamista. Kerran liikutuin ihan kyyneliin – tosin onneksi vasta tilanteen päätyttyä, sovittelijoiden jälkipuinnissa – nuoren miehen rohkeudesta tunnustaa mokansa. ”Käyttäydyin tosi hölmösti, olen siitä pahoillani ja haluan jättää asian taakseni.” Sama helpotus, keskusteluyhteyden palautuminen ja voimien vapautuminen tärkeisiin tehtäviin on tarjolla myös työyhteisösovitteluun ryhtyvälle.

Työyhteisösovittelun kulku ilmenee oheisesta videosta. Sama löytyy tarvittaessa myös englanninkielisenä.

Jaa:

Liity postituslistalle!

Jätä sähköpostiosoitteesi, niin saat postiisi luovia ja takuutuoreita viritysvinkkejä vuorokuukausittain!

* pakollinen

Valitse tavat joilla haluat saada meiltä ilmoituksia:

Käytämme MailChimp-palvelua markkinointialustana. Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että tietosi lähetetään ja tallennetaan MailChimp-uutiskirjepalvelulle. Voit poistaa uutiskirjetilauksesi milloin vaan painamalla tilauksen perumislinkkiä uutiskirjesähköpostin pohjalla. Lisätietoja MailChimpin toiminnasta voit lukea täältä: https://mailchimp.com/legal/terms

Intuit Mailchimp