Irti ankarasta minäpuheesta

Irti ankarasta minäpuheesta

Vaaditko itseltäsi kohtuuttomia? Tuntuuko joskus siltä, että kadotat itsesi työssä pärjäämisen paineisiin? Tällaisista ankaran minäpuheen oireista monet ovat kertoneet kuluneen kevään kohtaamisissa: omissa valmennusryhmissä, webinaarien pienryhmäporinoissa, mentoroinnissa. – Toisinkin voisi olla. Ankaruuden kuorma ei ole luonnonlaki.

Vaativuus itseä kohtaan on kulkenut mukanani koko polveilevan urani ajan. Samalla, kun päämäärä­tietoisuuttani ja uutteruuttani on kiitelty, matkalle on mahtunut lukuisia itsensä väsyttämisen pohjakosketuksia sekä yksi käväisy työuupumuksen laitamilla. Aina uudelleen olen myös kuullut kehotuksia löysätä tahtia ja olla armollisempi itseäni kohtaan.

Matka armollisempaan olemiseen on ollut pitkä. Kyse on ammatillisesta itsetunnosta ja itseluottamuksesta. Ihan perillä en ole vieläkään, mutta vähän jo helpottaa.

Huolehdi itsestäsi ja ympäröivistä ihmissuhteista

Mikä sitten kohentaa omaa itseluottamusta? Asia hahmottuu kenties paremmin vastakohtansa kautta. Tunnistamme omasta kokemuksesta helposti tilanteita, joissa itseluottamus on horjunut tai peräti kadonnut olemattomiin. Näitä ovat esimerkiksi vertailu toisiin, palautteen puute tai jatkuva moittiminen sekä liian vaativat työtehtävät.

Itseluottamusta lisääviin toimintatapoihin on kiinnitetty huomiota myös psykologisessa tutkimuksessa. Keskeisiä tekijöitä ovat mm. itsetuntemuksen lisääminen, itsestään ja kunnostaan huolehtiminen sekä kannattelevat ihmissuhteet. Näistä jokainen on ollut tarpeen omalla polullani. Olen ikikiitollinen niille muutamalle henkilölle, joilta saamani kannustava palaute on palauttanut hetkellisesti romahtaneen itsetuntoni takaisin paikoilleen ja auttanut suuntamaan eteenpäin. Samaa myönteisyyden kehää haluan jatkaa omassa tavassani kohdata toisia.

Kasvu vaatii turvaa

Joskus itseluottamus vaatii perustan vahvistamista. Ihmisenä ja ammattilaisena kehittyminen ei tapahdu pakottamalla vaan hyväksyvässä ilmapiirissä. Ehkä oletkin kuullut syvyyspsykologi C. G. Jungin lauseen: ”Et voi muuttaa sitä, mitä et hyväksy”.

Jos oma itsetuntosi on vielä hento etkä pohjimmiltaan hyväksy itseäsi, mieli vastustaa muutoksia ja kasvu jää kituliaaksi. Jokin turvallinen ryhmä tai ihmissuhde voi olla silloin korvaamattoman arvokas.

Turvallinen ihmissuhde voi luottoystävän tai -kollegan lisäksi olla valmennuksen ammattilainen. Ammatticoach tai työnohjaaja näkee vahvuutesi, kannustaa sinua ja auttaa sinua onnistumaan. Senkin voi tehdä lempeästi.

Jaa: